Deel op facebook: https://www.facebook.com/PF2103

Platform 21/3 steunt de actie nu zondag in Brussel, 15u Place Poelaert, tegen racistisch politiegeweld.

 

Op 25 mei stierf George Floyd, een Afro-Amerikaanse man, nadat een politieagent met zijn knie meer dan acht minuten op Floyds nek leunde, terwijl hij geboeid met zijn buik op straat lag. Op dit zoveelste geval van racistisch politiegeweld volgde een reeks van betogingen en protestacties over heel de Verenigde Staten en ondertussen wereldwijd. Er waren in mei al betogingen tegen het racistische politiegeweld nadat Breonna Taylor, een 26-jarige Afro-Amerikaanse, door de politie in haar huis werd doodgeschoten. Een maand eerder werd Ahmaud Arbery, een 25 jarige Afro-Amerikaan, doodgeschoten tijdens het joggen. Tijdens een manifestatie op 1 juni in Louisville tegen politiegeweld werd opnieuw een Afro-Amerikaan, David McAtee, doodgeschoten door de politie. Politiegeweld tegen Afro-Amerikanen is een structureel probleem dat zo oud is als het land zelf. 

 

Overheidsgeweld tegen Zwarte mensen en andere mensen van kleur kent een lange traditie, ook in België en de EU. Op dit moment vinden in meerdere landen protestacties plaats in navolging van de protesten in de VS: Amsterdam, Berlijn, Parijs, Kopenhagen, Oslo,… in deze en nog veel meer steden vonden de voorbije dagen protestacties met duizenden mensen plaats. In Brussel roept een collectief van organisaties, bewegingen en individuen op om nu zondag, 7 juni, op straat te komen. Het Platform 21/03 ondersteunt deze oproep en zal nu zondag in Brussel mee actie voeren. We doen dat op een veilige manier, met zo veel mogelijk afstand tussen de deelnemers, en met mondmasker. Iedereen is welkom om deel te nemen, of op een andere manier zijn steun aan de actie te tonen (vb. via sociale media). 

 

Plaats: Place Poelaert Brussel

Uur: 7 juni 2020, 15u. 

 

Meer info: https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2020/06/04/black-lives-matter-belgie-ondersteunt-de-blacklivesmatter-solidariteitsprotest-op-7-juni-in-brussel-en-roept-de-regering-op-om-niet-langer-te-zwijgen/