PANELGESPREK SOLIDARITEIT IN TIJDEN VAN INTERNATIONAAL RACISME
Op 13 maart organiseert Hand in Hand tegen racisme vzw een (gratis) panelgesprek in De Studio in Antwerpen over de rol van racisme in de houding van België/Europa/het Westen versus het Globale Zuiden in aanloop naar de Internationale dag voor de uitbanning van racisme (21 maart) en in het kader van de acties van het Platform 21 maart.
We doen dit aan de hand van vier dekoloniserende stellingen waarop de sprekers kunnen reageren.
1. Selectieve solidariteit: De dubbele moraal van het Westen in wereldwijde crises
De internationale reactie op conflicten varieert aanzienlijk op basis van economische en politieke belangen in plaats van universele mensenrechtenprincipes. Het schrille contrast tussen de westerse acties naar aanleiding van de inval van Rusland in Oekraïne en de passieve houding bij crises in Gaza en Congo legt de raciale vooroordelen bloot die het buitenlands beleid bepalen.
2. Neokolonialisme en economische uitbuiting: Wie profiteert?
Westerse landen blijven grondstoffen zoals coltan en kobalt uit het Zuiden halen, waarbij economisch gewin voorrang krijgt op menselijke waardigheid. Dit is een afspiegeling van de uitbuiting in het koloniale tijdperk, waar levens in Afrika en het Midden-Oosten worden beschouwd als vervangbaar voor zakelijke en politieke belangen.
3. "Who's lives matter" Racial Bias in Global Politics and Governance: Wiens levens zijn van belang?
Mensenrechtenschendingen worden weggewuifd als ze niet overeenkomen met de belangen van Westerse naties. De uitholling van het internationaal recht in zaken als Palestina en Congo suggereert dat rechtvaardigheid voorwaardelijk is - selectief toegepast op basis van ras, geografie en economische waarde.
4. De retoriek voorbij: Hoe herwinnen we rechtvaardige normen in internationale solidariteit?
Hoe kunnen we deze koloniale structuren ontmantelen en een buitenlands beleid ontwikkelen dat geworteld is in rechtvaardigheid, solidariteit en billijkheid? Welke praktische stappen kunnen maatschappelijke organisaties, regeringen en instellingen nemen om buitenlandse betrekkingen te dekoloniseren en universele mensenrechten op intersectionele wijze te handhaven?
Programma donderdag 13 maart:
18u30: Deuren open
19u00: welkom
19u05: Inleiding Nyanchama Okemwa (Hand in Hand)
19u15 – 21u: Panelgesprek
Moderator: Gie Goris
Panelleden: Omar Ba, Lieven Miguel Kandolo, Saloua El Boustani en Stef van den Heuvel van Unia.
21u30: einde
Plaats: De Studio
Maarschalk Gérardstraat 4
2000 Antwerpen

Programma donderdag 13 maart:
18u30: Deuren open
19u00: welkom
19u05: Inleiding Nyanchama Okemwa (Hand in Hand)
19u15 – 21u: Panelgesprek met 4 sprekers.
21u30: einde
Plaats: De Studio
Maarschalk Gérardstraat 4
2000 Antwerpen
Hand in Hand tegen racisme vzw
Maarschalk Gérardstraat 4
2000 Antwerpen
België