Horen, zien en zwijgen over (de)kolonisering / Hasselt

Ons koloniale verleden heeft nog steeds invloed op onze samenleving. Oude machtsverhoudingen zijn zichtbaar in economie, politiek en hoe we met elkaar omgaan. Maar wat betekent dit precies? En hoe kunnen we samenwerken aan verandering?

Tijdens deze lezing neemt Koen Bogaert ons mee in de impact van onze koloniale geschiedenis en de strijd voor dekolonisatie. We bespreken hoe koloniale denkbeelden vandaag nog doorwerken en hoe bewegingen wereldwijd streven naar meer gelijkheid en rechtvaardigheid.

Het nawoord wordt verzorgd door Aline Nyirahumure, bestuurder Internationaal Comité vzw en coördinatrice vzw Kuumba (het Vlaams-Afrikaans huis).

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over dit onderwerp? Kom luisteren, stel vragen en ga in gesprek!


Koen Bogaert is onderzoeker en docent aan de Universiteit Gent en bestudeert globalisering, ongelijkheid en sociaal protest. Ook schreef hij het boek ‘In het spoor van Fanon. Orde, wanorde en dekolonisering (2023)’.

Aline Nyirahumure, geboren in Rwanda en opgegroeid in Vlaanderen, is de coördinator van Kuumba vzw, het Vlaams-Afrikaans huis. Daarnaast fungeert zij als bestuurder bij het Internationaal Comité en is zij gastdocent aan de Erasmus Hogeschool. Het thema dekolonisatie is een centrale focus in zowel haar persoonlijke als professionele leven.


 

Afbeelding
dekol

Lezing en gesprek met Koen Bogaert

Woensdag 2 april 2025, 19.30 uur

UHasselt, Oude gevangenis (Martelarenlaan 42, 3500 Hasselt)

Toegang is gratis

Datum
-
Initiatief-adres

Bewging.net, Internationaal Comité, WSM
Martelarenlaan 42
3500 Hasselt
België